Основни приципи на дизайна

Основни принципи на дизайна

Тази статия е първата в нашия блог, защото искаме да запознаем вас – нашите клиенти с това що за животно е дизайнът, да разберете нашата работа и да осъзнаете, че нещата следват своята логика. Разбира се, творчеството и индивидуализма са много важни в нашата работа, но има някои стълбове, върху които стъпваме в нашата работа.

Но нека започнем от началото:Какво е графичен дизайн?Професионалисти, търговци, обикновени хора, обществото като цяло се грижи изключително много за начина, по който изглеждат нещата и все по-често се налага да се създават добри дизайни без значение дали става въпроси за уеб сайтове, реклами, лога, видеоклипове, банери и т.н. Едва ли е пресилено да се каже, че всеки би могъл да е дизайнер с телефона си в ръка – има достатъчно много инструменти, които позволяват с едно докосване да приложите ефект на снимката си или да сложите надпис. И все пак не забравяйте, че инструментите, които можете да си инсталирате безплатно са доста хлъзгави и могат да ви подведат. А и не само инструментите са тези, които подобряват желания резултат и носят желаното послание.

Това са осемте основни, базисни принципа на проектиране, които винаги имаме предвид в работата си:

1. Подравняване.

Този принцип помага да се създаден подреден външен вид като гарантира, че различните елементи взаимодействат помежду си в прекрасна връзка и отношение.

2. Йерархия.

Когато имате няколко елемента в дизайна, важно е да ги степенуваме по-важност и да “водим окото” на клиента ви, така че да не изпусне това, което наистина му трябва. Има различни способи за прилагане на този принцип, но това ще ви обясним подробно при конкретен проект, който ни възложите.

3. Контраст

Този принцип спомага да извлечем най-важните елементи от дизайна и да добавим акцент. С контраст отново можем да насочим първоначално погледа към най-важните части, а след това към второстепенните. Освен това контрастът позволява чисто естетически вие и клиентите ви да се насладите на дизайна.

4. Повторение

Повторението на думи, форми, цветове и др. спомагат дизайнът да цялостно завършен, да говори за вашата марка, да внушава определена взаимовръзка между различните обекти и да води клиента ви.

5. Близост

Близостта спомага за изграждане на цялостната организация и засилване връзките между елементите, които искаме да отличим или откроим.

6. Баланс

Балансът е изключително важен принцип, защото придава форма, стабилност и сигурност в дизайна. Самият баланс помага окото на зрителя да премине през дизайна и неговото съдържание, така че да спомогне разбирането.

7. Цвят

Трудно би могъл един от принципите да се отличи пред другите, но може би най-интуитивно и подсъзнателно въздействащ е цветът. Разбира се, цялата композиция трябва да е добре изградена и балансирана, но цветовете и техния смисъла носят изключително голямо значение. Ние се придържаме не само към теорията на цветовете, но и към интуитивното внушение, спрямо целта, която е възложена.

8. Пространство

Освен директните носители на информация, елементите от дизайна и текста, много важно е да се знае, че празното пространство, което оставяме, е също толкова важно и спомага подчертаването на най-важните части от информацията.

Осемте основни принципа не работят изолирано един от друг, а са един общ дишащ организъм, който спомага цялостната концепция на дизайна да придобие завършена логическа и естетична съвършеност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *