10 грешки при дизайн

10 грешки при дизайн

Колко често ни се случва да погледнем някакъв графичен дизайн и да си кажем: “Хей, това е страхотно, жалко че и аз не мога да се справя така!”.

С навлизането на различни софтуери като canva, visme, vista create и т.н., все по-лесно е за всеки непрофесионалист да постига професионални резултати.

Все пак има някои неща, които всички трябва да избягваме, когато правим графичен дизайн.

Ето ги и тях

Използваме твърде много думи вместо визуализация

Това е най-бързият начин да изгубите аудиторията. Използването на твърде много текст в проект, който по своето същество е визуален ще откаже потребителите. Това важи с най-голяма сила за инфографиките и презентациите.

Лоша четимост

Твърде дълъг текст, сбит в безкрайни редове, също няма начин да привлече погледа на потребителя. Най-добрата дължина на ред текст е 50-60 символа. Другото е графоманщина.

Твърде много шрифтове

Непрофесионалните дизайнери често се лутат между шрифтовете и в крайна сметка използват много и различни шрифтове, които нито си подхождат, нито са подходящи за целта на дизайна. Използвайте не повече от 2 различни шрифта. Най-много 3.

Лош кърнинг

Кърнинг е разстоянието между буквите. Доста от недизайнерите не обръщат внимание на този елемент от четимостта, което води до непрочетими проекти.

Недобре подбрани цветове

Цветовата схема, която се използва в дизайна, е от изключително значение. Много е важно тези цветове, които се комбинират в един дизайн, да си подхождат, а не да се сливат и да се губи ефекта от това.

Цветовите комбинации трябва да имат: контраст, спомагат за четимостта и да “грабват окото”

Липса на негативно пространство

Отсъствието на негативно пространство (или бяло пространство) е отличителен знак за аматьорски подход. Това не е само празно пространство, а елемент, който насочва вниманието и създава визуална хармония.

Произволно поставяне на елементи

Правилният начин за създаване на дизайн, който впечатлява и ориентира потребителя е този, който е подреден и симетричен. Инак всичко изглежда неорганизрано и разхвърляно и … ефектът се губи.

Игнориране на йерархията

Един от основните принципи в графичния дизайн е визуалната йерархия. Тя комуникира с важността на всеки елемент, който трябва да привлече вниманието на потребителя. Най-големият текст е най-важното съобщение, което искате да предадете.

Неадекватно разстояние между редовете

Както кернинга, така и разстоянието между редовете трябва да е еднакво, симетрично и логично, за да е лесно четимо посланието, което отправяте.

Липса на последователност

Друга основна грешка е липса на последователност и повторяемост в дизайна. В един проект трябва да се използват едни и същи визуални елементи (филтри, икони от един стил, бутони и т.н.). Това ще гарантира цялостност и завършеност на проекта. Инак всяка страница ще изглежда като скалъпена набързо и би отказала всеки от това да отдели време, за да вникне в съдържанието.

Това са десетте най-често срещани грешни, но далеч не са единствените. Графичният дизайн е мястото, където границите между изкуство и наука се размиват, за да създадат нещо уникално и неповторимо.


Валентин П. Попов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *